Kosteusvauriot

Asukkaalla on välitön ilmoitusvelvollisuus havaitsemistaan vaurioista huoneistonsa rakenteissa.

Jos kosteusvaurioihin ei puututa ajoissa, vaurio kehittyy nopeasti laajemmaksi, korjauskustannukset kasvavat, haitat asukkaalle korjauksesta lisääntyvät ja terveysriskit asukkaalle suurenevat.

Asukkaan tulee järjestää huoltomiehelle pääsy huoneistoon tarkastamaan ja huoltamaan kiinteistön kunnossapitovastuulle kuuluvia rakenteita tai laitteita.

Ilmoitus taloyhtiön edustajalle tulee tehdä välittömästi, jos:
  • lattiapinnoitteet muuttavat väriään
  • tapetit irtoavat seinältä
  • maali ei pysy tai hilseilee seinällä tai katossa
  • sisätiloissa tuntuu homeen tai ummehtuneen hajua
  • sisätiloissa on näkyvää homekasvustoa

Kosteusmittaus

Isännöitsijätoimisto järjestää kosteusmittauksen, joka selvittää mahdollisen kosteusvaurion olemassaolo ja laajuuden.

Osakkaat voivat pyytää asuntonsa kylpyhuoneen tai muiden asuintilojen kosteusarvojen mittausta mm. seuraavista syistä: kylpyhuoneremontin suunnittelu, epäily että rakenteet ovat kostuneet, outo haju jne. Osakkaalla on velvollisuus ilmoittaa yhtiölle havaitsemistaan asuntonsa vioista.

Asunto-osakeyhtiölain 4. luvun 2 §:n mukaan osakkeenomistajan on pidettävä kunnossa hallitsemansa huoneiston sisäosat ja muut osakkeiden perusteella hallitsemansa tilat.

Jos vika on taloyhtiöstä johtuva tai taloyhtiön vastuulle kuuluva, maksaa taloyhtiö kosteusmittauksen. Mikäli vika kuuluu osakkaan maksettavaksi tai mittaus ei aiheuta taloyhtiöltä mitään korjaustoimenpiteitä, on osakkaan maksettava kosteusmittauksesta ja huoneistokäynnistä aiheutuneet kulut.

Osakkaiden tulee seurata huoneiston kosteiden tilojen vesieristeiden kuntoa, erityisesti lattiamattojen kuntoa lattiakaivon kohdalla ja muovimattojen hitsattuja saumoja. Mahdollisista vioista on viipymättä ilmoitettava isännöitsijätoimistolle.

Kylpyhuoneiden lattiakaivot tulee säännöllisesti puhdistaa veden tulvimisen estämiseksi. Kylpyhuoneiden lattiakaivojen puhdistamisesta tulee huoneiston asukkaan huolehtia säännöllisin väliajoin, kuitenkin vähintään kaksi kertaa vuodessa.